Recipe: Yummy Pumpkin Bua Loy @ Pengat Labu Moden?

Diposting pada

Pumpkin Bua Loy @ Pengat Labu Moden?.

Pumpkin Bua Loy @ Pengat Labu Moden? You can cook Pumpkin Bua Loy @ Pengat Labu Moden? using 9 ingredients and 10 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Pumpkin Bua Loy @ Pengat Labu Moden?

  1. You need of Bua Loy.
  2. Prepare of Suku labu..aku dapat labu besar.
  3. It’s 3 of + 1/2 cup Tepung pulut.
  4. Prepare of Kuah Bua Loy.
  5. It’s 2 kotak of kecil santan Kara.
  6. You need 4 of + 1/2 kotak air masak.
  7. You need 1 tsp of garam.
  8. It’s 1/2 of cup gula.
  9. Prepare Daun of pandan.

Pumpkin Bua Loy @ Pengat Labu Moden? step by step

  1. .
  2. Mula2 buat buah Bua Loy nye dulu.. rebus labu sampai empuk ➡️ toskan air ➡️ tumbuk2 bagi lumat..guna anak lesung je pudinnn hahaha.
  3. Masukkan tepung pulut 1 cup.. uli…1 cup…uli.1 cup uli…sampai jadi doh & x melekit dekat tangan..kalau rasa lembik lagi, tambah tepung sikit2 okeh tuan tuan ?.
  4. Ambil skek doh tadi n letak pewarna hijau.Untuk buat batang labu.
  5. Buat bulat2 kecil mcm ni..Untuk bentukkan labu, guna pencungkil gigi..aku guna batang satay je diknon..video tak boleh upload pulak..so, korang YouTube je la cara dia eh.
  6. Buat la lawa2.tak lawa pon xpe..rasa sama je hahahhaha.
  7. Pastuh rebus dalam air yang dh menggelegak. Bila labu labu kau dah masak, dia timbul macam untung batu tenggelam untung sabut timbul ehh….n angkat dan masukkan dalam bekas yg berisi air sejuk @ air ais..kita nak ajar labu labu ni erti social distancing hahahaha..supaya dia x melekat.
  8. Now jom buat tasik dia pulak..kat sini boleh start nyanyi oh teratai bunga indah engkaulah pujaan hatikuuuuu..dah mal dah… Santan + air + daun pandan + gula + garam..sepatutnya 1 cup gula, tp aku x suka manis2 sgt..so 1/2cup gula + 1/2 cup manisnya aku hahahahhahahha *muntah*.
  9. Dah mula menggelegak tasik nye, terjunlah luncai dengan labu labu nya..AWAS ! jangan sampai pecah minyak..handle with care okehh anak-anak 😘.
  10. Dah siapppp..iannnnnn meh makan lol 😂.

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan.