How to Cook Perfect Nasi tomato

Diposting pada

Nasi tomato. Menu tenghari untuk penghantaran area langat dan klia. boleh hubungi linda. Dapatkan stok makanan sejuk beku dan barang-barang runcit yang lain di PFF. Nasi Tomato (or Tomato Rice) is a flavorful Malaysian side dish.

Nasi tomato Agak-agak kalau buat sendiri susah tak?". Nasi tomato is often paired with ayam masak merah." INTRODUCTION Per Wikipedia on Malaysian cuisines, it was stated that Nasi tomato or tomato rice : "Nasi tomato – rice cooked with tomato. Order from Nasi Tomato Batu Lanchang online or via mobile app We will deliver it to your home or office Check menu, ratings and reviews Pay online or cash on delivery. You can have Nasi tomato using 47 ingredients and 5 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Nasi tomato

  1. You need of Nasi tomato.
  2. You need 4 cawan of beras basmathi Moghul (dibasuh dan direndam kira-kira 10-15 minit).
  3. It’s 1 of labu bawang merah India (dihiris).
  4. It’s 3 ulas of bawang putih (dihiris).
  5. Prepare 2 of inci halia (dihiris).
  6. You need Sedikit of kulit kayu manis.
  7. You need Sedikit of bunga lawang.
  8. Prepare Sedikit of bunga cengkih.
  9. Prepare Sedikit of buah pelaga.
  10. Prepare 3 of sudu besar minyak sapi.
  11. It’s 1/2 cawan of minyak masak.
  12. Prepare 4 cawan of air.
  13. Prepare 1/2 cawan of susu cair.
  14. It’s 6 of sudu besar puri tomato.
  15. It’s 3 of biji tomato dicincang.
  16. It’s 3-4 helai of daun pandan disimpul.
  17. You need Sedikit of garam.
  18. It’s of Ayam masak merah.
  19. You need of Seekor ayam (dibersihkan dan dipotong).
  20. Prepare of Segenggam cili kering (direbus dan dikisar halus).
  21. You need 5 of biji bawang merah*.
  22. It’s 1 of labu bawang holland*.
  23. Prepare 5 ulas of bawang putih*.
  24. Prepare 3 of inci halia*.
  25. You need 3 of biji tomato dikisar halus.
  26. You need 4 of sudu besar puri tomato.
  27. You need 1 cawan of sos cili.
  28. It’s 1/2 cawan of susu cair (ikut suka tak nak letak pun boleh).
  29. You need Sedikit of air.
  30. Prepare Sedikit of minyak untuk menumis.
  31. You need Sedikit of kulit kayu manis.
  32. Prepare Sedikit of bunga lawang.
  33. Prepare of Garam.
  34. Prepare of Gula.
  35. It’s of Serbuk perasa.
  36. Prepare of Acar Jelatah.
  37. It’s 2 of biji timun dibuang empulur nya (dipotong mancis).
  38. It’s 2 batang of lobak merah(dipotong mancis).
  39. Prepare 1/2 of biji nenas saiz kecil (dipotong kecil).
  40. You need 1/2 of labu bawang merah India (dipotong memanjang).
  41. Prepare 1 of biji cili merah (dipotong kecil).
  42. It’s of Cuka.
  43. Prepare of Garam.
  44. Prepare of Gula.
  45. You need of Bahan lain.
  46. Prepare of Bawang merah goreng.
  47. You need Sedikit of daun ketumbar (saya cari tak jumpa, saya gantikan dengan daun parsli kering).

Jelutong Nasi Tomato JELUTONG NASI Kandar Nasi Kandar Shah Maju #NasiKandar Nak cari sarapan pagi nasi tomato kat Aloq Setaq, boleh try pekena kat Nasi Tomato Pokok Sena, lebih. Nasi Tomato Kak Taim is a recommended authentic restaurant in Kuala Lumpur, Malaysia, famous for Ayam masak merah. "I'll usually have my nasi tomato with ayam masak merah; beautiful succulent. Популярный Ресторан Nasi Kandar Tomato расположен на Пантай Сенанг (Pantai Cenang) на острове LANGKAWI, Малайзия 🇲🇾. Inginkah anda mendapatkan Resepi Nasi Tomato yang best ? Resipi Nasi Tomato ini pasti menggiurkan anda SEDAP dan LAZAT !

Nasi tomato instructions

  1. Panaskan minyak sapi dan minyak masak, tumis bahan-bahan hiris naik bau. Masukkan bahan rempah. Bila bawang hampir kekuningan baharu lah masukkan puri tomato..
  2. Masukkan tomato cincang. Gaul lagi. Masukkan air, daun pandan dan susu cair. Apabila menggelegak, masukkan beras dan garam. Masak lah hingga nasi masak..
  3. Untuk ayam masak merah pula, kisar bahan-bahan bawang dan halia. Tumis bahan-bahan kisar berserta bahan rempah hingga pecah minyak. Masukkan ayam. Biasa nya ayam tu saya perap dengan sedikit garam dan serbuk kunyit dan goreng sekejap sahaja tetapi oleh kerana saya nak cepat saya tak goreng dulu..
  4. Masukkan tomato kisar, sos cili dan puri tomato serta susu cair. Masukkan garam, gula dan serbuk perasa. Masak hingga ayam lembut dan kuah nya sedikit pekat. Apabila nasi sudah masak gembur-gemburkan dengan chopstick supaya nasi tak patah..
  5. Untuk acar jelatah, campur kesemua bahan hiris/potong dengan cuka, garam dan gula..

Kredit foto: Nur Sakinah (Gambar nasi bukan menggunakan resepi dibawah). Nasi tomato sememangnya sinonim dan menjadi menu kegemaran rakyat tempatan yang dipasangkan dengan. Nasi tomato ni salah satu nasi kegemaran anak saya sebab nasi ni ada warna. Selalunya dia memang suka makan nasi ni semata je tanpa lauk dan kuah sebab nasi ni dah ada rasa. Menurut Wikipedia, nasi tomato, atau tomato rice merupakan nasi yang dimasak bersama pasta atau puree tomat, susu, rempah-rempah kering dan bumbu yang ditumis seperti bawang putih, bawang. nasitomato #resepinasitomato #tomatorice Nasi Tomato sangat sedap bila dimakan di pagi raya.

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan.