Easiest Way to Cook Perfect Nasi kuning

Diposting pada

Nasi kuning. Nasi kuning identik muncul saat ada acara seperti ulang tahun, acara pernikahan, peresmian, upacara pembukaan. Untuk penyajiannya nasi kuning kerap dibentuk jadi kerucut, menggunakan. Mahalan gorengan daripada nasi kuningnya :p. nasi kuning pak rowi.

Nasi kuning Nasi kuning is always served neatly organized on the plate, and the rice should always be placed in the middle. It is traditionally associated with the island of Java, which is considered to be the place of. Resep Nasi Kuning – Nasi kuning merupakan makanan khas dari Indonesia. You can cook Nasi kuning using 36 ingredients and 5 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Nasi kuning

  1. Prepare 2 cawan of beras.
  2. You need 1/2 cawan of beras pulut.
  3. You need of Santan kotak Kara 250 ml.
  4. Prepare of air ikut sukatan nak masak nasi.
  5. You need daun of pandan + garam sedikit.
  6. Prepare of Bahagian B.
  7. Prepare 5 ulas of bawang merah dalam.
  8. You need 10 ulas of Bawang putih.
  9. You need of Bawang bombay 2 biji.
  10. You need of Halia sebesar 2 ibu jari.
  11. It’s of serai 2 btg.
  12. Prepare of kulit kayu manis sebatang.
  13. It’s of lada kering kisar.
  14. It’s of air semangkuk kecil.
  15. You need 4 sudu makan of gula.
  16. You need of garam.
  17. Prepare 2 sudu makan of sos tomato.
  18. You need 2 sudu makan of sos cili.
  19. It’s of kicap sesudu kecil.
  20. Prepare cawan of minyak masak setengah.
  21. You need of bahagin C.
  22. It’s of paha ayam 2 ketul potong kecil.
  23. It’s of Ikan dalam 5 ekor.
  24. Prepare of garam & kunyit utk perap ikan & ayam.
  25. Prepare of telur 5 biji (rebus).
  26. Prepare of Bahagian D.
  27. You need 250 gm of kelapa parut.
  28. Prepare of serbuk kunyit.
  29. It’s of lada kering kisar.
  30. It’s 4 ulas of bawang merah.
  31. It’s 4 ulas of bawang putih.
  32. Prepare of udang kering segenggam.
  33. It’s 1 sudu teh of Serbuk jintan manis.
  34. Prepare 1 sudu teh of Serbuk Jintan putih.
  35. It’s of garam.
  36. Prepare of serbuk perasa sedikit.

Warna nasi kuning ini melambangkan gunung emas artinya kemakmuran, kekayaan dan moral yang luhur. Finally I got the time to make a proper and complete nasi kuning. This post is just for the recipe of nasi kuning, if you want to prepare the complete works, please see my previous posts for Resep nasi kuning – Siapa yang tak kenal nasi kuning? Makanan khas Indonesia ini terbuat dari beras yang diberi kunyit untuk menghasilkan warna kuning dan dimasak bersama santan.

Nasi kuning instructions

  1. Mula2 campurkan beras &beras pulut lalu basuh bersih,kemudian letak santan + air gaul kunyit hidup yg telah ditumbuk halus dalam beras kalau tiada kunyit hidup guna serbuk kunyit pun ok..kemudian letak daun pandan & boleh lah masak macam nak masak nasi &nak kukus pun blh..masak dalam 8 minit ja dalam periuk tekanan.
  2. Untuk kuah lada nya,blender bawang merah,putih,bawang benggala,halia.Kemudian panaskan minyak tumis bahan2 ni semua termasuk lada kering.Kemudian,letak sos cili,sos tomato,kicap,gula & garam serta letak air secawan masak sampai pecah minyak..
  3. Sementara itu kita goreng lah ayam @ ikan yg telah diperap dgn kunyit & garam.Saya buat 2 versi ayam & ikan (maaf ikan goreng lupa snap).Goreng hingga garing sambil2 kita merebus telur 😉.
  4. Akhir sekali,nak buat kerisik nya..kelapa parut tadi kita campurkan sahaja semua bahan-bahan dgn bawang merah,putih,udang kering & bilis yg telah goreng ditumbuk halus,kita goreng kelapa parut dgn tanpa minyak,goreng hingga garing jangan hangus pulak..(maaf x sempat snap) Jangan lupa bubuh garam&gula sedikit..
  5. Kerisik ni dihidang dgn cara ditabur atas nasi kuning…

Nasi kuning in its tumpeng form. It can be found from Java to. Nasi kuning merupakan salah satu jenis nasi yang biasa banyak digunakan untuk sebuah acara. Manfaat dari nasi ini sangatlah banyak sekali bagi kesehatan. Nasi kuning, dibuat kuning dengan kunyit atau saffron (pewarna alami yang terbuat dari bunga safron), sangat populer di banyak negara.

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan.