Recipe: Yummy Tom Yam Seafood Padudu 🦐🥕

Diposting pada

Tom Yam Seafood Padudu 🦐🥕.

Tom Yam Seafood Padudu 🦐🥕 You can cook Tom Yam Seafood Padudu 🦐🥕 using 17 ingredients and 8 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Tom Yam Seafood Padudu 🦐🥕

  1. You need 300 gram of isi ayam.
  2. Prepare 250 gram of udang.
  3. You need 3 batang of serai diketuk.
  4. Prepare 1 of inci lengkuas diketuk.
  5. It’s 5 of biji cili merah kecil diketuk.
  6. You need 3 helai of daun limau purut.
  7. Prepare 3 batang of daun ketumbar.
  8. Prepare 1/2 of biji bawang holland dipotong.
  9. You need 1/2 cawan of susu sejat.
  10. It’s 5 of sudu sos ikan.
  11. It’s 1 of paket pes tomyam Adabi, takde stok pes Siam.
  12. It’s 2 of kiub tomyam Knorr.
  13. Prepare 1 of biji air perahan limau nipis.
  14. Prepare of Sayuran.
  15. Prepare 2 of pokok kobis bunga, saya suka kobis bunga jadi saya buh banyak sikit.
  16. It’s 1/2 of biji lobak.
  17. It’s 1 of biji tomato.

Tom Yam Seafood Padudu 🦐🥕 step by step

  1. Kacau bersama pes dan kiub tomyam.Ketepikan.
  2. Sediakan bahan – bahan sayur dan ayam dan udang, nak letak seafood lain pun boleh..
  3. Didihkan air dalam periuk, agak satu periuk saya ni, saya letak 1.5 liter air. Masukkan akar ketumbar, lengkuas dan serai, dan biar mendidih..
  4. Masukkan pes tomyam yang digaul tadi..
  5. Masukkan ayam dan sayur, kecuali tomato..
  6. Tuangkan sos ikan, agak – agak tau ni, jangan masin sangat. Sos ni masin dah, saya tak buh garam dan serbuk perisa bila dah buh sos ikan dan pes tomyam..
  7. Masukkan air perahan limau dan susu sejat.Perasakan dan masukkan udang..
  8. Perasakan, agak udang dah masak, ayam dah lembut, rasa berlemak masin pedas masam semua okay, matikan api dan tabur daun ketumbar. Siap dihidang dan enak makan ketika panas. 😋.

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan.