Recipe: Yummy Sambal Sardin Berapi Sehangat Cintamu #phopbylinimohd

Diposting pada

Sambal Sardin Berapi Sehangat Cintamu #phopbylinimohd.

Sambal Sardin Berapi Sehangat Cintamu #phopbylinimohd You can have Sambal Sardin Berapi Sehangat Cintamu #phopbylinimohd using 18 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Sambal Sardin Berapi Sehangat Cintamu #phopbylinimohd

  1. You need of Sambal Sardin.
  2. Prepare of Bahan Bahan :.
  3. Prepare 1 tin of sardin saiz sederhana.
  4. You need 1/2 of biji bawang besar (di hiris).
  5. Prepare 1 ulas of bawang putih (di hiris).
  6. You need 5-10 of biji cili api (di belah 2 dan di potong kecil).
  7. You need 1 of biji kentang saiz sederhana (di potong nipis separuh bulat).
  8. It’s 1 of sudu besar cili boh.
  9. Prepare 3 of sudu besar cili sos.
  10. Prepare 3 of sudu besar kicap pedas (kicap biasa pun boleh).
  11. Prepare 1 of sudu besar sos tiram.
  12. You need 1/2 cawan of air.
  13. It’s 1/2 of senduk minyak masak.
  14. It’s Sedikit of garam (jika perlu) – saya tak letak.
  15. You need 1 of biji limau kasturi (di perah airnya).
  16. You need of Bahan Hiasan :.
  17. Prepare 1 of biji cili merah (di hiris dan di tabur).
  18. You need Sedikit of daun sup (di hiris dan di tabur).

Sambal Sardin Berapi Sehangat Cintamu #phopbylinimohd step by step

  1. Panaskan minyak masak dan tumis bawang besar, bawang putih dan cili api. Biarkan sehingga bawang sedikit layu..
  2. Kemudian masukkan cili boh dan biarkan sebentar hingga cili masak. Masukkan ubi kentang dan masak hingga kentang sedikit lembut n naik minyak..
  3. Masukkan ikan sardin dan air secukupnya. Nak kuah banyak letak air lebih. Belah 2 ikan sardin n buangkan tulangnya kat tengah tu..
  4. Kemudian masukkan sos cili, kicap pedas dan sos tiram. Gaul rata dan perasakan dengan garam secukupnya. Saya tak letak garam sebab sos tiram dah masin. Bila air dah sedikit kering dan pecah minyak boleh la tutup api. Akhir sekali perahkan limau kasturi dan sedia di hidangkan bersama nasi panas dan telur dadar untuk sahur nanti..

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan.