Recipe: Perfect Bawal 3 rasa

Diposting pada

Bawal 3 rasa. Terdapat sedikit rasa masakan Thai apabila saya menggunakan ikan peru kecil di dalamnya. RASA, Ханза, OWEEK Навари ногами под Маримбу Детка красивая и без Лимбо Ловишь мой стиль, ловишь мой импульс Под Маримбу, Маримбу, Маримбу. В моем стакане джус. Kombinasi rasa pedas, masam & manis menjadikan hidangan jadi lebih enak dan tidak muak. Пчеловод.

Bawal 3 rasa You can have Bawal 3 rasa using 23 ingredients and 5 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Bawal 3 rasa

  1. You need of untuk ikan.
  2. You need of ikan bawal hitam.
  3. You need of kunyit dan garam untuk lumur pada ikan.
  4. It’s Sedikit of tepung jagung (lumur).
  5. You need of minyak.
  6. It’s of Bahan menumis.
  7. Prepare 3 ulas of bawang putih (tumbuk).
  8. Prepare of halia (tumbuk).
  9. Prepare 1 batang of serai (ketuk).
  10. You need 2 of tangkai cili padi (potong halus).
  11. You need of Bahan sos.
  12. You need 3 of sudu besar sos tomato.
  13. Prepare 3 of sudu besar sos cili.
  14. It’s 1 of sudu besar sos tiram.
  15. You need of sos ikan tapi saya tak letak (optional).
  16. Prepare of Bahan bahan lain.
  17. Prepare 1 of Biji bawang besar (potong dadu).
  18. Prepare 1 of biji tomato (potong dadu).
  19. You need sedikit of nenas dipotong dadu (sy tak letak sebab tak beli 😂).
  20. It’s sedikit of carrot (potong dadu).
  21. Prepare of cili hijau potong halus tabur atas ikan.
  22. It’s of garam dan gula secukup rasa.
  23. You need of minyak untuk menumis.

Bawal 3 rasa step by step

  1. Siang dan bersihkan ikan. lumur kan dengan kunyit, garam dan tepung jagung. Bila minyak dah betul betul panas baru goreng. Siap dan ketepikan ikan..
  2. Saya pakai minyak yang sama je 😁 untuk masak kuah. Tumis bahan menumis dahulu sehingga naik bau..
  3. Kemudian masukkan bahan bahan sos dan kacau sebentar..
  4. Akhir sekali, masukkan bahan bahan yang lain dan sedikit air (air ikut banyak yg kita nak). perasakan dengan gula garam secukup rasa. Siap!.
  5. Kuah tu boleh la tuang atas ikan ye 🥰.

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan.