Recipe: Delicious Donut kentang hijau pandan

Diposting pada

Donut kentang hijau pandan.

Donut kentang hijau pandan You can have Donut kentang hijau pandan using 13 ingredients and 8 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Donut kentang hijau pandan

  1. Prepare of Bahagian yis.
  2. It’s of Yis 1 pkt.
  3. Prepare of Gula 2 sudu besar.
  4. It’s of Susu pekat 2 sudu besar.
  5. Prepare of Air suam – setengah cawan ikea warna warni tu.
  6. It’s of Ubi Kentang 2 biji.
  7. Prepare of Bahagian doh.
  8. Prepare of Tepung – setengah kilo (cap sauh).
  9. You need of Butter 3 sudu.
  10. It’s of Garam sesedap rasa (sikit je).
  11. You need of Pewarna green coconut pandan – 1 penutup.
  12. You need of Pewarna green apple – ikut warna hijau yg diinginkan (jgn bnyk).
  13. It’s of Gula – blend sampai halus.

Donut kentang hijau pandan step by step

  1. Campurkan kesemua ramuan yis sampai dia naik kembang.
  2. Sambil2 tunggu yis naik, rebus kesemua ubi kentang sehingga lembut, kemudian bled kan ubi kentang yang direbus tadi tanpa air..
  3. Sediakan kesemua bahan doh dan campurkan dgn kentang yang sudah diblend td. Kemudian campurkan kesemua bahagian yis sikit demi sedikit sambil uli (takut terlebih air yis,doh jadi belengas, sebab tu sikit2 boh). Akhir sekali campurkan pewarna yang disediakan td (kalau taknak letak colour pun takde masalah, kalau bubuh lagi wangii lagi sedap).
  4. Pastikan doh yang diuli jadi macam ni dan tidak lekat di jari.
  5. Buat ketulan bulat donat mengikut size yang anda suka. (saya suka sesedang,tak kecil tak besar. Macam dalam gambar).
  6. Taburkan sedikit tepung atas talam supaya tak melekat *TIPS-KALAU NAK LAGI KEMBANG, BIARKAN DOH YG DIULI DONAT TD DALAM BEBERAPA MINIT. DIA AKAN KEMBANG ELOK.
  7. Kemudian goreng kan donat yang sudah siap diuli bulat td. (pastikan api perlahan supaya tak hitam / jangan terlalu banyak goreng dalam kuali / alihkan bila donut dah naik / donut tak perlu masak lama, ikut garing atau lembut yg anda inginkan).
  8. Ini bila sudah siap digoreng, celet2 gula yang diblend lepastu lu orang Ngaapppp. Sekiann.

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan.