How to Make Appetizing Ikan Siakap Masam Manis (Sos nenas)

Diposting pada

Ikan Siakap Masam Manis (Sos nenas). #resepisiakap #siakapmasammanis #siakapsweetsour Resepi ikan siakap Masam manis/Sweet Sour Bahan Bahan Ikan siakap yang telah dilumur garam kunyit. Versi ikan siakap masam manis saya ialah tanpa perasa seperti sos ikan dan cuka. Sayur-sayuran mesti ada untuk masak masam manis ni ialah timun, lobak merah dan nenas.

Ikan Siakap Masam Manis (Sos nenas) Setiap kali bersembang dengan Sara, kawan ita. Kami sering berborak mengenai hidangan yang mudah dan ringkas untuk di hidangkan kepada keluarga. Walaupun suri rumah. ita sibuk dengan tempahan kek. You can cook Ikan Siakap Masam Manis (Sos nenas) using 20 ingredients and 10 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Ikan Siakap Masam Manis (Sos nenas)

  1. It’s of Ikan.
  2. You need 1 of ekor ikan siakap.
  3. It’s 1 of st serbuk kunyit.
  4. You need 1 of st garam.
  5. It’s 3 of sb tepung jagung.
  6. You need 2 of sb tepung gandum.
  7. You need 1 of sb tepung ubi kayu.
  8. You need of Sos.
  9. It’s 1/2 of biji bawang merah besar (hiris nipis).
  10. You need 5 ulas of bawang putih (dicincang).
  11. You need 2 of inci halia (hiris nipis).
  12. You need 1/2 of biji bawang holland (dipotong dadu).
  13. Prepare 1/4 cawan of nenas (dikisar).
  14. Prepare 2 of sb cili kering kisar/cili boh.
  15. It’s 1/4 cawan of nenas (dipotong dadu).
  16. Prepare 1 of biji cili merah besar (dihiris).
  17. It’s 1 of sb sos ikan.
  18. Prepare 1/4 cawan of cuka.
  19. It’s 2 of sb tepung jagung dibancuh air (sebagai pemekat).
  20. Prepare 1/4 cawan of sos tomato.

Upaya diversifikasi pangan telah banyak dilakukan masyarakat salah satunya dengan mengolah jagung manis menjadi susu jagung. Ikan siakap tiga rasa yang telah siap sepenuh dan boleh dimakan bersama keluarga. Nah, Kak Long kongsikan rahsia ni ye. Lihat juga resipi-resipi untuk Ikan Siakap Masak Asam (Diet menu).

Ikan Siakap Masam Manis (Sos nenas) instructions

  1. Gaul ikan dgn garam, kunyit, tepung jagung, tepung gandum dan tepung ubi kayu. Goreng ikan dan ketepikan. (Fungsi umum tepung ini dlm menggoreng, bukan biskut/kek ye: Tepung jagung penggebu, tepung ubi pengembang, tepung gandum pelekat) Ikan goreng jadi lebih rangup..
  2. Bancuh cili kering kisar dgn sedikit air kemudian tapis. Tujuannya untuk mendapatkan kuah yang cantik tidak jadi seperti bersambal. (Kalau pes cili kering tak halus,berkeping dan berbiji).
  3. Tapis juga nenas yang dikisar..
  4. Tumis bawang putih sehingga kekuningan, kemudian masukkan halia dan bawang. Tumis sehingga bawang layu dan naik baunya..
  5. Masukkan air cili, masak sehingga warnanya semakin gelap. Tambahkan gula supaya gula dapat caramelised menghasilkan sos yg lebih gelap dan cantik. Gula kena lebih sebab nak masam manis kan..Kemudian baru tambahkan air dan masak sehingga mendidih..
  6. Skrg, tapis semua bahan dalam sos tadi. Guna senduk, tapiskan. Tujuannya untuk mendapatkan sos yang licin dan cantik..
  7. Kemudian baru tambahkan air nenas, sos tomato. Tambahkan air kalau nak lebih berkiah..eh kiah pulak..berkuah..Masak sekejap, kemudian masukkan hirisan bawang holland, cili besar serta tomato dan nenas yang didadu..
  8. Tambahkan bancuhan tepung jagung. Masak lagi sekejap. Perasakan dgn garam. Siram sos atas ikan..
  9. P/s: next time uchu nak share resepi uchu buat masam manis pulak..Insyaallah. Tapi sebelum ini rasanya ada uchu up bawal dalam sos limau purut..lebih kurang masam manis juga. Ini untuk rujukan. https://cookpad.com/my/recipes/13001606-bawal-dalam-sos-daun-limau-purut-masam-manis?invite_token=mh56mBuVdLHfp7Gg6pZ3GsPZ&shared_at=1598498562.
  10. .

Dapatkan resipi penuh Ikan Masam Manis disini: www.icookasia.com/ikan-masam-manis. Setelah saus mendidih, masukkan ikan kedalam saus dan masak sebentar sampai bumbu meresap kedalam ikan secara merata. Tidak seperti masakan asam pedas, hidangan ikan asam memperkenalkan unsur manis dengan meletakkan ketulan nenas di dalam masakannya. © Provided by Free Malaysia Today Ikan Asam yang mewah dengan rasa masam, pedas dan manis. Bila ikan siakap, terfikir di hati tak kan lah nak goreng garam kunyit jer. Kemudian, masukkan lobak merah, lada benggala dan cili merah, stok ayam, gula perang, cuka, sos cili, nenas, garam, dan hirisan bawang putih.

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan.