Recipe: Appetizing Satay Bebola Ayam Bergoreng #phopbylinimohd #batch18

Diposting pada

Satay Bebola Ayam Bergoreng #phopbylinimohd #batch18.

Satay Bebola Ayam Bergoreng #phopbylinimohd #batch18 You can have Satay Bebola Ayam Bergoreng #phopbylinimohd #batch18 using 11 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Satay Bebola Ayam Bergoreng #phopbylinimohd #batch18

  1. Prepare 500 gram of isi ayam.
  2. You need 2 cm of halia.
  3. It’s 1 of sudu besar jintan manis.
  4. It’s 1 of sudu besar ketumbar.
  5. You need 3 of sudu besar gula merah.
  6. Prepare 1 of sudu kecil serbuk kunyit.
  7. You need 5 batang of serai.
  8. Prepare 2 of sudu besar sos tiram.
  9. Prepare 1 of sudu kecil serbuk perasa.
  10. Prepare of Garam secukup rasa.
  11. You need of Gula secukup rasa.

Satay Bebola Ayam Bergoreng #phopbylinimohd #batch18 instructions

  1. Nak masak kenalah ada bahan kan.Nah bahan- bahan untuk memasak satay.tak susah nak dapatkan bahan- bahan ni semua.Confirm ada kat dapur korang je..
  2. Kisar hancur isi ayam tanpa menggunakan air.Tak kisahlah korang nak pakai blend ke,lesung batu ke,fushion master tupperware pun boleh je korang guna.janji isi ayam tu hancur k. Dah siap korang masuk lah dalam bekas comel korang tu..
  3. Ok bahan ni pun korang kena kisar satukan sekali serai,ketumbar,jintan manis dan halia.kalau korang suka kasar – kasar korang kisar je la sekejap.Boleh je mana – mana ikut suka tekak korang k..
  4. Dah siap kisar,korang satu kan semua bahan – bahan kisar dengan isi ayam tadi. Gaul – gaul sambil masukkan gula merah,serbuk kunyit,garam,serbuk perasa dan sedikit gula.Dah agak sebati korang kena biarkan selama 10-15 minit..
  5. Selepas dah perap tadi korang jadikan bebola,tapi kalau tak da masa sangat,korang jemput – jemput macam buat cekodok pisang tu je.kemudian masuk dalam kuali.goreng sehingga masak(warna kekuningan).kalau korang yang buat ala- ala cekodok tadi,sambil goreng tu korang bolak – balikkan dia sampai masak. Nanti dia jadi bulat – bulat comel je..
  6. Tadaaa.bila dah masak,korang angkat dan toskan minyak kemudian,korang rajinkan sikit cucuk pada lidi,anak -anak tengok terus nak ngap tau.Cara korang nak pikat suami,korang hidang ler cantik- cantik😊😊.Satay ni makan dengan nasi pun sesuai.πŸ’–πŸ’–.

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan.