Recipe: Appetizing Ayam Goreng Cheese Korea

Diposting pada

Ayam Goreng Cheese Korea.

Ayam Goreng Cheese Korea You can have Ayam Goreng Cheese Korea using 19 ingredients and 7 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Ayam Goreng Cheese Korea

  1. Prepare of bahan bahan perapan ayam.
  2. You need 6 of ketul ayam sederhana besar (isi ayam pun boleh).
  3. You need 6 ulas of bawang putih (di tumbuk).
  4. Prepare 1 of sudu kecil lada hitam (di tumbuk).
  5. Prepare 1 of inci halia (di tumbuk).
  6. It’s 1 of sudu besar serbuk kari ayam (tak letak pun takpe).
  7. It’s 1 of senduk kecil tepung jagung.
  8. Prepare 1 of biji telur.
  9. It’s 1 of sudu kecil garam.
  10. You need of bahan bahan sos.
  11. It’s 1-2 ulas of bawang putih (di cincang).
  12. It’s 1 of sudu besar cili boh (atau serbuk cili babas).
  13. Prepare 5 of sudu besar sos cili.
  14. It’s 3 of sudu besar madu.
  15. It’s 1-2 of sudu besar gula perang.
  16. You need 2 cawan of minyak masak.
  17. It’s 2 of sudu besar bijan (di sangai sekejap).
  18. It’s of lain lain bahan.
  19. You need 1 cawan of mozarella cheese.

Ayam Goreng Cheese Korea instructions

  1. Perapkan ayam dengan bahan tumbuk, serbuk kari dan garam. Biarkan dalam 30 minit..
  2. Pecahkan telur ke dalam perapan ayam tadi. Kemudian masukkan tepung jagung dan serbuk cili babas dan gaul rata semua ayam.
  3. Panaskan minyak dan goreng ayam separuh masak. Angkat dan ketepikan..
  4. Dalam kuali lain tumiskan bawang putih dan cili boh (nak lagi pedas guna serbuk cili pun boleh) hingga kekuningan. Masukkan sos cili, madu dan gula perang. Gaul sebati. Masukkan bijan..
  5. Panaskan minyak dan goreng lagi sekali lagi sekali hingga masak dan garing. Kemudian masukkan dalam sos tadi dam gaul hingga rata..
  6. Panaskan pan dan masak mozarella cheese hingga betul2 cair. Bila dah cair amik ayam goreng bersos tadi, tarik cheese dan cepat2 salut dengan ayam tadi. Pusing je ayam sampai bersalut semua. Buat satu2 sampai habis ayam..
  7. Balut cheese ala ala macam ni. Saya pun masih fail nak pusing kemas2 sebab pertama kali buat. Dah SIAPPPP! Boleh terus makan semasa cheese masih lembut dan boleh di tarik2. Pehhh!! SELAMAT MENCUBA! 😋.

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan.