How to Make Delicious Gado-gado Wrap #ChefZam

Diposting pada

Gado-gado Wrap #ChefZam.

Gado-gado Wrap #ChefZam You can have Gado-gado Wrap #ChefZam using 19 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Gado-gado Wrap #ChefZam

  1. You need 2 cawan of kacang tanah.
  2. It’s of Gula melaka secukupnya.
  3. Prepare of Air asam jawa secukupnya.
  4. It’s of Santan pekat secukupnya.
  5. Prepare Sedikit of garam.
  6. You need 5 of biji bawang putih.
  7. It’s 5 of biji bawang merah.
  8. Prepare 1 of sudu kecil serbuk cili (sebaiknya guna cili merah hidup).
  9. It’s 1 of biji kentang direbus dan ditumbuk.
  10. It’s of Bahan bahan sayuran (pelengkap).
  11. Prepare 1 batang of lobak merah disagat.
  12. It’s of Seikat kacang panjang dipatahkan 1 inchi dan di celur air panas.
  13. You need of Sebatang timun di hiris dan belah dua.
  14. It’s of Tauhu secukupnya dipotong kecil dan digoreng.
  15. Prepare 3 of bungkus tempe di potong panjang dan digoreng.
  16. You need 1 of gengam taugeh di celur dgn air panas.
  17. It’s 3 of biji telur ayam kampung direbus dan dipotong 4.
  18. You need Daun of salad secukupnya.
  19. Prepare of Beberapa keping roti tortilla.

Gado-gado Wrap #ChefZam step by step

  1. Goreng terlebih dahulu bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan. Kemudian ditumbuk bersama sedikit kacang tanah yg telah dihaluskan.
  2. Kemudian dalam bekas memasak, tambahkan sedikit air, jangan banyak sangat. Setelah itu masukkan paste bawang kacang tadi bersama dgn sebiji kentang yg ditumbuk.
  3. Gaul sebati dan tambahkan 1 sudu serbuk cili (ini sbb saya tak ada cili merah hidup. Kalo ada please guna cili merah hidup ya. Digoreng dulu hingga layu dan tumbuk bersama bawang. Okay, yg ini tadi, kita masakkan seketika.
  4. Setelah air mendidih, tambahkan balance kacang yg di kisar tadi. Kacau sebati.
  5. Tambahkan gula melaka secukupnya dan sedikit garam. Dalam masa sama masukkan sekali air asam jawa. Make sure kuah dia manis manis ye. Jangan pakai gula biasa sbb kita nak rasa pure orang lama.hehehhe.
  6. Last sekali baru lah masukkan santan pekat. Saya mcm dalam gambar, satu senduk tu lah. Dah cukup rasa lah tu. Kacau dan masak lagi hingga kuah pekat.siap lah dan boleh dihidangkan bersama sayur sayuran tadi.

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan.