How to Make Perfect Bebola daging masak blackpepper

Diposting pada

Bebola daging masak blackpepper.

Bebola daging masak blackpepper You can cook Bebola daging masak blackpepper using 9 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Bebola daging masak blackpepper

  1. Prepare 1 of peket bebola daging sejuk beku (masa ni saya guna IKEA).
  2. It’s 2 of biji bawang besar, dipotong dadu.
  3. Prepare 6 ulas of bawang putih, dicincang.
  4. It’s 2 tbsp of mentega.
  5. It’s of Lada hitam (jenis biji dan ditumbuk kasar), ni guna secukup rasa.
  6. It’s 1 cawan of perencah Knorrs Demi Glace Brown Sauce Mix.
  7. You need 2 cawan of air panas.
  8. Prepare 1-2 kotak of susu full cream (200ml) tp saya guna 1 ja.
  9. Prepare 1 of kiub pati ayam.

Bebola daging masak blackpepper step by step

  1. Sediakan bahan2.
  2. Mula2, kita masak bebola daging dulu. Ni saya guna kaedah stim. Tapi kalau nak guna microwave pun boleh jgak (letak dlm bekas bertutup dan spin high selama 3 minit). Bila dah masak, ketepikan.
  3. Cairkan mentega serta tumiskan bawang putih dan bawang besar hingga wangi. Setelah wangi, pecahkan kiub ayam. Lastly taburkan lada hitam. Ni kacau2 sebati..
  4. Untuk blackpepper sauce, bancuhkan 1 cawan perencah Knorrs Demi Glace Brown Sauce Mix ni bersama 2 cawan air panas terlebih dahulu. Then, tuangkan ke dalam tumisan bawang tadi. Masak seketika..
  5. Bila nampak sekata, tuangkan susu full cream sekotak. Tapi perlu rasa jga tau, nanti byk sangat susu terlebih lemak pulak rasa dia. Kacau sebati sehingga sos betul2 pekat..
  6. Kemudian, akhir sekali plating dia mcmni, ambil 3 4 biji bebola daging dan tuangkah kuah blackpepper ke atasnya. Mcmla iklan dlm tv tu lah. Baruklah benda tok best dimakan kita nak? Selamat mencuba aok!.

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan.