Easiest Way to Prepare Delicious MEE HAILAM Suka-suka

Diposting pada

MEE HAILAM Suka-suka. Lihat juga resep MEE HAILAM Suka-suka, Mie Hailam enak lainnya. MEE HAILAM Suka-suka. mie kuning•sosis potong serong tipis•baso potong tipis•pasta tomat•saus tiram•kecap manis•bumbu halus(bamer.bapu)•bombay. Selalunya kita jumpa mee hailam ni pun dekat foodcourt atau restoran tertentu saja.

MEE HAILAM Suka-suka Memang puas hati masak sendiri sebab macam-macam isinya tu boleh bubuh ikut suka kita. Mee yang lain dia tak berapa suka nak makan. Mungkin sebab rasa kapur yang agak kuat. You can cook MEE HAILAM Suka-suka using 29 ingredients and 8 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of MEE HAILAM Suka-suka

  1. It’s 400 gm of Mee Kuning.
  2. Prepare 100 gm of Isi Ayam dipotong kecil.
  3. Prepare 8 of biji Baso dipotong 2.
  4. Prepare 50 gm of Kek ikan dihiris.
  5. Prepare 2 of tangkai Sawi Jepun/150 gm.
  6. Prepare 50 gm of Carrot.
  7. Prepare 50 gm of Tauge.
  8. Prepare 50 gm of Kobis dihiris.
  9. You need 2 batang of Daun Bawang/kucai.
  10. It’s 1 of biji Cili Merah.
  11. Prepare of Minyak untuk menumis.
  12. Prepare 1 Sudu Makan of Tepung Jagung dibancuh dengan 50 ml Air.
  13. It’s 2 Sudu Makan of Cili boh.
  14. It’s 3 Ulas of Bawang Merah di kisar halus.
  15. You need 3 Ulas of Bawang Putih dikisar halus.
  16. It’s of Garam dan serbuk perasa secukupnya.
  17. Prepare 1/2 of Sudu kecil lada sulah.
  18. Prepare 300-400 ml of Air.
  19. Prepare of 👉 Sos campurkan jadi satu.
  20. It’s 1 1/2 Sudu Makan of Sos tiram.
  21. Prepare 1 Sudu Makan of Cili sos.
  22. It’s 1 Sudu Makan of Tomato sos.
  23. It’s 2 Sudu Makan of Kicap pekat/Dark Soy Sauce.
  24. You need 2 Sudu Makan of Kicap manis ABC.
  25. You need 3 sudu makan of Natural Soy Sauce.
  26. Prepare of 👉 Garnish.
  27. Prepare of Cili padi.
  28. Prepare Daun of bawang/kucai.
  29. Prepare of Limau kasturi.

Nasib baik jugak dekat kedai runcit depan rumah ni ada jual mee melayu. Ok jom tengok resepi mee hailam kat bawah ni. Saya juga suka menelek nelek gambar dalam blog saya sendiri. Banyak yang saya tak puashati terutama kualiti gambar kerana saya tak pernah berkesempatan belajar Saya juga tidak bercadang untuk makan mee hailam ini pun.

MEE HAILAM Suka-suka step by step

  1. .
  2. Campurkan semua bahan Sos.
  3. Panaskan minyak,Tumiskan bawang kisar,dan cili boh, kacau rata,masak sehingga naik minyak..
  4. Masukan isi ayam, Baso,dan fishcake,Dan biarkan masak Seketika, kemudian, Masukkan Campuran Sos,Garam, lada sulah, chicken Cube Non MSG, dan Air, kacau rata, kemudian Masak sampai mendidih.
  5. Masukan MEE kuning, dan semua sayur kacau rata..
  6. Tuangkan bancuhan tepung jagung, kacau rata, biarkan masak seketika dan angkat. Hidangkan panas, taburkan dengan hirisan Cili Merah dan hirisan daun bawang di atasnya..
  7. MEE HAILAM Suka-suka ready to Serve. Yummy…🤤🤤.
  8. Selamat mencuba dan semoga bermanfaat 😘😘😘.

Hanya sekadar memasak makan malam untuk hubby dan anak anak. Anime • Suka Suka Light Novels • Suka Moka Light Novels • Manga • Characters • History and Mythology • Races • Organizations • Weapons and Technology • Key Terms and Locations Admin • Recent Changes • New Pages • Help Wiki WARNING: This wiki contains heavy spoilers. Mee Hailam Meriah Kuah Pekat Banjir Mudah Dan Sedap. Resepi Yee Mee Sizzling Mudah Buat Sendiri Di Rumah. Tidak akan pernah bosan makan mee goreng.

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan.