Recipe: Delicious Cucur Udang Dengan Kuah Kacang

Diposting pada

Cucur Udang Dengan Kuah Kacang. Cucur udang rangup diluar lembut DI dalam. Cucur Udang Rangup Bersama Kuah Kacang Versi Utara Kali ini akan kami berkongsikan resepi cucur udang lengkap dengan pencicah kuah kacang tanpa santan.

Cucur Udang Dengan Kuah Kacang Cucur udang yang cukup lembut di dalam dan garing di luar…dipadankan pulak bersama kuah kacang, tak terlalu "heavy" kuah. kuih kacang hijau/cucur kacang hijau Hi semua, hari ini saya belajar buat kuih kacang hijau dengan cara yang simple saja . What does Cucur Udang taste like? Crispy golden brown crust on the outside, once bitten, a softer texture reveals and you will taste fresh shrimps, crunchiness of the sweet corn kernels Cucur Udang can be eaten on its own but my family enjoy dipping it with either sweet chili sauce or peanut sauce. You can cook Cucur Udang Dengan Kuah Kacang using 20 ingredients and 11 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Cucur Udang Dengan Kuah Kacang

  1. Prepare of Cucur udang.
  2. Prepare 2 cawan of tepung gandum.
  3. You need 1 cawan of tepung kastard.
  4. You need 250 gm of udang.
  5. You need of Taugeh 1 ringgit.
  6. You need of Kucai 1 ringgit.
  7. You need of Garam secukupnya.
  8. It’s of Air secukupnya.
  9. It’s 1 of peket eno (perasa asli).
  10. It’s of Kuah kacang.
  11. It’s 2 cawan of kacang tanah.
  12. Prepare 15-20 of tangkai cili kering.
  13. It’s 5 of biji bawang merah.
  14. It’s 1 of inci belacan.
  15. Prepare of Air asam jawa.
  16. You need of Garam dan gula secukup rasa.
  17. You need Sedikit of air.
  18. Prepare of Bahan pelengkap.
  19. It’s of Tauhu (potong dua dan digoreng.
  20. You need of Timun (potong macam nak makan dengan satay).

Cucur Udang Cik Ani Kuah Kacang Resepi Special Turun Temurun. Cucur Udang Rangup Bersama Kuah Kacang Versi Utara Simple Tapi Sedap. Cucur udang yang cukup lembut di dalam dan garing di luar…dipadankan pulak bersama kuah kacang, tak terlalu "heavy" kuah nya.sedang pelok kalau kita makan dengan cucur udang. Cucur udang ni resepi dari jiran Che Nom, Cik Ani. yang dah macam saudara sendiri dah.

Cucur Udang Dengan Kuah Kacang instructions

  1. Masukkan tepung, garam dan eno kedalam besen. Tuangkan air sedikit demi sedikit sambil gaul adunan untuk dijadikan batter. Bancuh sampai tepung sebati dan tidak berketul-ketul. Kepekatan adunan tu boleh agak-agak lah ye. Jangan pekat @ cair sangat. Biar sedang-sedang jer…(Timbuk-timbuk sikit untuk menghilangkan udara dalam tepung).
  2. Masukkan udang. Gaul sebati dalam adunan tepung. Masukkan pula taugeh dan kucai/daun bawang. Masa ni tepung tu kaup balikkan pelan-pelan supaya taugeh tak patah-patah atau hancur..
  3. Bila semua bahan dah bergaul mesra bolehlah digoreng dalam minyak yang panas dan banyak..
  4. Angkat dan hidangkan bersama kuah kacang, tauhu goreng dan timun..
  5. Kalau cara saya, saya goreng dengan cara melerek tepung tu di dinding kuali. Bila masak cucur akan jadi leper dan garing. *Boleh juga dijemput dengan tangan atau pakai sudu. Ada juga yang guna sudip. Ikut keselesaan masing-masinglah..
  6. Untuk buat kuah kacang, Basuh cili kering, bawang (dengan kulit) kemudian soreng tanpa minyak dengan belacan. Kisar dengan sedikit air sampai halus..
  7. Panaskan minyak, tumis bahan-bahan kisar tadi sampai pecah minyak. Masukkan air asam jawa. Biarkan sekejap.
  8. Tuangkan pula kacang tanah yang telah dikisar halus. sekiranya kuah agak pekat, bolehlah tambah air putih tadi..
  9. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Kalau kurang masam boleh tambah air asam jawa. (part ni boleh lebih atau kurangkan ikut citarasa masing-masing ya).
  10. Apabila kuah mendidih dan masak dengan elok, tutupkan api..
  11. Bolehlah dicicah dengan cucur udang tadi..

Tumis bahan yang dikisar tadi sehingga garing. Semoga perkongsian ini dapat dimanfaatkan oleh anda. Tidak cukup dengan resipi cucur udang? Baca resipi-resipi yang menarik dan mudah untuk disediakan di bawah ini. Resepi kuah kacang cucur udang ini berasal dari Utara dimana kuah kacang tanah yang dihasilkan adalah tanpa menggunakan minyak.

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan.