Recipe: Appetizing 👩‍🍳LAUK PAUK : KENGSOM IKAN MERAH THAILAND

Diposting pada

👩‍🍳LAUK PAUK : KENGSOM IKAN MERAH THAILAND.

👩‍🍳LAUK PAUK : KENGSOM IKAN MERAH THAILAND You can cook 👩‍🍳LAUK PAUK : KENGSOM IKAN MERAH THAILAND using 24 ingredients and 8 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of 👩‍🍳LAUK PAUK : KENGSOM IKAN MERAH THAILAND

  1. You need 800 of g-1kg Ikan merah.
  2. You need 1/2 of ikat kangkung.
  3. It’s 2 of Biji tomato.
  4. Prepare 1 batang of serai.
  5. You need 1 cawan of air.
  6. It’s 1 1/2 sudu makan of gula.
  7. You need 1/2 cawan of air asam.
  8. You need of Garam+serbuk perasa.
  9. Prepare 1/2 sudu makan of serbuk kunyit.
  10. You need 2 of biji limau nipis(perah diambil jus sahaja).
  11. It’s 4 helai of daun limau purut.
  12. You need of Minyak.
  13. Prepare of bahan blend.
  14. You need 3 of biji bawang besar.
  15. You need 3 of tangkai cili merah.
  16. It’s 15-20 of tangkai cili padi (merah+hijau).
  17. It’s 7 of tangkai cili kering(direbus dulu dan buang biji).
  18. It’s 1 of biji tomato.
  19. Prepare 1 of inci belacan.
  20. You need 2 batang of serai (dihiris halus).
  21. It’s 7-9 ulas of bawang putih.
  22. You need 1 of inci halia.
  23. It’s 2 of inci kunyit hidup.
  24. Prepare of (Bahan kat atas ni semua BLEND).

👩‍🍳LAUK PAUK : KENGSOM IKAN MERAH THAILAND instructions

  1. Panaskan minyak, tumis semua bahan blend sampai jiran ttanya tanya, awak masak ape😝.
  2. Biarkan agak kering, masukkan air asam dan serai yg dah diketuk dan daun limau purut. Kacau lagi..
  3. Kemudian masukkan air, serbuk kunyit dan jus limau nipis. Nk perah masuk dlm tu terus pn lg best. Ala2 chef gitu… Huhu.
  4. Biar didih sekejap, masukkan gula, garam dan serbuk perasa. Kacau supaya sebati rasa dia…
  5. Ok, dah didih kan?? Okayy, jom masukkan ikan comel kita. Masa ni korang jgn ganas sangat kacau tu, kang punah harapan tgok ikan hancur🤣.
  6. Ok, ikan dh gebu, masukkan kangkung dan tomato. Kacau2 bg kangkung layu.. Ce rasa tgok.. Mmmmmm… Dap kan..huhu.. Kalau rasa nk msam lg, boleh tmbh air asam.. Sesuaikn rasa..
  7. Tunggu kering sikit tutup api. Jalannn…
  8. 💡NOTE : Sebenarnya kengsom guna nenas. Tp kte tak makan nenas,so gantikan dengan tomato.. Mana suka nenas, gantikan je tomato tu dengN nenas. Ok. Ada yg tnya, ikan apa lg boleh, u ols nak guna ikan apaaa pun boleh, tak de masalah pun.. Ok je. Nak guna ayam pun boleh. Sedap! Resepi ni kena pandai olah dia.. Mesti sis semua akan rasa kelainan tu.. Yg penting, rasa mesti padu.. Chaiyokkk!💃.

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan.