How to Prepare Tasty 👩‍🍳LAUK PAUK : SAMBAL NASI LEMAK MUDAH DAN SEDAP

Diposting pada

👩‍🍳LAUK PAUK : SAMBAL NASI LEMAK MUDAH DAN SEDAP.

👩‍🍳LAUK PAUK : SAMBAL NASI LEMAK MUDAH DAN SEDAP You can cook 👩‍🍳LAUK PAUK : SAMBAL NASI LEMAK MUDAH DAN SEDAP using 10 ingredients and 12 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of 👩‍🍳LAUK PAUK : SAMBAL NASI LEMAK MUDAH DAN SEDAP

  1. You need 2-3 of biji bawang merah(besar).
  2. Prepare of Bergantung pada size bawang. Kalau medium size. Tambah jadi 3.
  3. You need 20-30 of tangkai cili kering dibuang biji. *.
  4. Prepare 1 of inci belacan*.
  5. It’s 1/2 of mangkuk kecil air asam*.
  6. It’s 1 of mangkuk ikan bilis(dicuci bersih dan tos).
  7. Prepare Sedikit of ikan bilis untuk blend*.
  8. It’s 1/2 cawan of gula.
  9. Prepare of Garam+serbuk perasa.
  10. Prepare 1/2 cawan of minyak.

👩‍🍳LAUK PAUK : SAMBAL NASI LEMAK MUDAH DAN SEDAP step by step

  1. Dan ni bahan2 saya. Tu ikan bilis saya ambil sikit untuk blend. Asam jawa tu buat jadi pes ye.(ramas dalam air).
  2. Dan ready?? Ok jom. Cuci bersih2 ye cili kering. Buang biji dan rebus. Rebus sampai dia betul2 didih dan masak. Ni salah 1 faktor sambal tahan lama..
  3. Dah masak cili kering tadi, tos kan. Kemudian masuk dalam blender.masuk sekali belacan, air asam dan ikan bilis tanpa bawang ye.. Ulang siar, tanpaaaa bawang. Tu blend asing. Oh ya, tips sikit. Masa nak blend, masukkan sikit air dan 1 sudu makan minyak. Supaya biji yang ttgal boleh hancur. Ok next!.
  4. Dah siap blend? Tuang dalam mangkuk. Ok sekarang ambil bawang, blend. Blender tak yah basuh bekas cili tadi, masuk sikit air dan blend bawang. Jangan banyak air sebb bawang dah ada jus. Next!.
  5. Taraaa, sambal dah siap. Bawang pun dah siap.ok.sekarang kita teruskan. Bawang memang ada merah sikit la sebb bekas cili. Kang ada yg pelik. Haha. Nexttttt!.
  6. Ok. Panaskan minyak.jom nak mula masak dah ni.. Gorengkan ikan bilis yg dah dibasuh dan ditos tadi. Goreng sampai garing. Jangan hangit!! Jemmmm. Ok next…
  7. Dah wangi kan, emm dah garing kan.. Okay, masukkan bawang blend. Masa korang masukkan tu.. Aroma dia.. Emmmm 1 rumah beb. Tu orang kata, masak sampai jiran boleh bau.. Ok. Kacau bagi dia agak kering sikit sebab bawang ada air kan. Tumis sampaiii pecah minyak macam tu 👇.
  8. Dah kering.. Pecah minyak.. Emmm bau dah lapar, masuk cili blend tadi. Masa ni rasa mcm wahh… Hebat buat sambal🤣.
  9. Kacau2 lagi.. Tunggu dia meletup 1 2 pop, masukkan garam+gula dan serbuk perasa. Haaaaa ingin saya nak ingatkan disini ye bahawa garam tu jangan ler banyak..sebab ikan bilis dah masin. Letak sikit dulu.. Tawar xpe boleh tambah, jangan tlajak masin. Jem senah…..
  10. Ok.. Sesuaikan rasa… Tunggu dia didih dan pecah minyak, boleh slow kan api.. Agak btukar warna ke maroon tu.. Siap dah. Masak.. Tayah tunggu lama2 sebb cili kita sebenarnya dah masak dah..bila?? Eh tadi kan awok rebus mula2 td.. Haaaaaa.. Tu sebb kita nak cepatkan kaedah masak dan mudah urusan.. Tayah tunggu 2 jam 3 jam 8 jam.. Ok. Makaaaa terhasillah…. Emmm amik bau dulu…
  11. 💡SUDUT SEMBANG : Sambal saya tak banyak bahan.. Cuma kaedah lain sikit. Ni petua nenek. Supaya sambal tahan lama.. Bahan sambal ni mmg banyak version. Ada yang letak kicap, letak lengkuas, letak halia, letak bawang putih, letak sos… Mcm2 lg… Tp saya x pernah try.. Dari dulu saya buat mcmni la bahannye. Hhehe.. Smpai org mintak resepi pun tkejut.. Ehh. Yeke ni…bila diorang masak… Emmm… Kenyang laaa i ols.. Menyandar mcm ulor. Haha..dah diorang masing2 hantar nasi lemak.. 😑CUBALAH!.
  12. Oh ya.. Resepi nasi pun ada.. Nanti i ols upload..

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan.