Recipe: Appetizing 👩‍🍳LAUK PAUK : ASAM PEDAS IKAN PARI

Diposting pada

👩‍🍳LAUK PAUK : ASAM PEDAS IKAN PARI. parit, resepi asam laksa, resepi asam rebus bendi, resepi asam laksa nyonya, resepi asam pedas pari, resepi lauk pauk, pelbagai resepi Asam Rebus Ikan Bersama Bendi Resepi Masakan Malaysia via resepimalaysian.blogspot.com. Masak Asam Pedas Ayam – Azie Kitchen via aziejaya.blogspot.com. A classic Malay and Minangkabau dish, Asam Pedas is popular in Malacca, one of the states in Malaysia.

👩‍🍳LAUK PAUK : ASAM PEDAS IKAN PARI Sisihkan sebentar, kemudian cuci dan olesi lagi. Setiap kali melihat Asam Pedas Ikan Pari, saya memang agak sukar untuk menolak. Lebih lebih lagi jika ianya dimasukkan sekali kacang bendi. You can cook 👩‍🍳LAUK PAUK : ASAM PEDAS IKAN PARI using 14 ingredients and 9 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of 👩‍🍳LAUK PAUK : ASAM PEDAS IKAN PARI

  1. Prepare 3 of ketul isi ikan pari. /1 ekor ikan pari medium size.
  2. Prepare 15-20 of tangkai cili kering.
  3. It’s 3 of biji bawang besar.
  4. You need 2 of inci kunyit hidup.
  5. Prepare 1 of inci belacan.
  6. Prepare 1 of ikat daun kesum.
  7. It’s 2 of kuntum bunga kantan.
  8. Prepare 2 cawan of air.
  9. It’s 1/2 cawan of minyak.
  10. Prepare 1 cawan of air asam.
  11. You need 2 of biji tomato.
  12. It’s 5-7 batang of sayur bendi.
  13. Prepare of Saya tak letak sebab tak de. Haha. Kalau ada boleh letak.
  14. It’s of Garam+serbuk perasa.

Saya puashati sekali melihat Hubby dan anak anak makan menambah nambah dan menceduk kuah asam pedas ini hingga banjir nasi masing masing. Today, I am going to teach you how to cook "Peranakan" or "Nyonya" dish – "Asam Pedas". It can be cooked using a variety of seafood like the mackerel or machete, but we strongly recommend the stingray. Ikan Pari antara ikan paling sedap buat lauk Asam Pedas Isi banyak tulang tak ada Ehh adalah tapi tulangnya sedap jugak dikunyah Kenyal kenyal gitu Tetapi agaknya ada yang kurang gemar ikan ini mungkin terkena species ikan pari yang hancing.

👩‍🍳LAUK PAUK : ASAM PEDAS IKAN PARI instructions

  1. Ok step by step. Macam biasa. Prepare barang dulu. Rebus cili kering. Selalu resepi saya mmg saya akan rebus dulu cili kering. Ni untuk elakkan orang makan jadi sakit perut dan cepat proses masak. Haha. Gunting, buang biji dan rebus smpai lembut..
  2. Yang kedua,sementara tgu cili rebus, cuci ikan pari. Ikan pari saya kali ni.. Besar sikit size nye. Cuci bersih2..
  3. Kemudian sediakan bahan2 sekali dengan cili rebus. Nak kuah pekat lg, tambah bawang je okay. Ni bahan2 saya. Ada air asam. Bunga kantan 1 kuntum boleh potong nipis. 1 lagi boleh potong tebal mcm dalam gambar. Ok next..
  4. Blend kan kesemua bahan dalam pinggan tadi. Bawang besar+bawang putih+cili rebus+kunyit dan belacan. Sebelum nak blend boleh masukkan 1 sudu minyak supaya biji cili yang ttgal boleh hancur. Next..
  5. Dah siap blend. Panaskan minyak.. Tumis bahan blend. Tumis sampai naik bau..
  6. Ok, dah naik bau, masukkan air asam jawa. Kcau bagi sekata. Masukkan daun kesum dan bunga kantan. Kacau smpai dia agak didih..
  7. Kemudian, masukkan ikan. Dan tambahkan sikit air. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa. Biarkan sehingga ikan empuk..
  8. Agak didih, masukkan tomato dan bendi(saya bendi dah habis). Kacau sehingga agak pekat,ikan empuk. Sesuaikan rasa.. Siap..
  9. 💡SUDUT SEMBANG : kalau ada bendi ni memang power asam pedas ni. Hehe. Daun kesum kalau nak lebihkan pn boleh. Lg wangi. Simple kan.. Saya share ok..

Jenis ikan lainnya yang baik untuk penderita asam urat dan bisa menjadi lauk paku adalah Makerel. Jenis ikan laut yang biasa disebut dengan ikan kembung Ikan yang satu ini memang salah satu jenis ikan yang tidak familiar. Namun ikan ini bisa menjadi rekomendasi menu lauk pauk bagi Anda yang. Ternyata semua peminat asam pedas pasti akan rugi besar jika tidak mencuba resepi ini! Sangat sesuai sebagai lauk utama dan.

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan.