Recipe: Tasty Resepi Donut Gebu dan Rangup

Diposting pada

Resepi Donut Gebu dan Rangup.

Resepi Donut Gebu dan Rangup You can have Resepi Donut Gebu dan Rangup using 12 ingredients and 7 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Resepi Donut Gebu dan Rangup

  1. Prepare of Adunan Susu dan Yis (resepi utk kuantiti 8bj besar tapak tgn mak2).
  2. Prepare 1/2 of peket mauripan/yis.
  3. It’s 1/2 cawan of air suam.
  4. You need 1 of sudu susu pekat.
  5. You need of 👆🏼kacau2 sekejap biarkan berketul2 yis tu dan tutup.
  6. You need of Adunan Tepung.
  7. You need 1 1/2 cawan of tepung gandum.
  8. It’s 1/2 of sudu garam.
  9. Prepare 1 of sudu butter.
  10. Prepare 1 of sudu minyak panas.
  11. You need of Bahagian Gula.
  12. You need 1 of sudu besar gula castor.

Resepi Donut Gebu dan Rangup step by step

  1. Kacau2 susu td tutup dan ketepikan.. ambil adunan tepung, gaul2 dengan mentega dan minyak suam bg jd serbuk dan ketul2 mcm dlm gambar. (Minyak dipanaskan terlebih dahulu).
  2. Kemudian, ambil bancuhan susu td gaul2 bg sebati dgn tepung. Jadikan dia doh. Melekat2 sikit pun xpe. Kemudian tutup dalam 1/2 j..
  3. Then, cukup masa, buka dan tekan adunan, kemudian gaul2 dgn tepung sikit bg jd doh elok.. biarkan dlm 5 mnt..
  4. Hbs 5 mnt, boleh dah bulat2 kan, dan cucuk lubang tengah2, kt guna jari je.. Dan susun ats bekas yg sesuai.. Sambil2 buat bulat yg lain, donat td akn kembang lagi.. Seeloknya tutup spy dpt mengembang dgn elok dan tak terdedah dgn udara..
  5. Selesai buat bentuk donut, panaskan minyak banyak, kemudian goreng dgn api kecik.. sambil masak tu kene rajin balik2kan spy masak dan kaler jd sekata..
  6. Kemudian, gaulkan donut yg dh dimasak panas2 td dgn gula castor. Guna gula castor ye, klu gula kasar nanti xlekat gulanya…
  7. Then, siap!! Bolehla panggil seisi keluarga makan panas2.. rangup diluar lembut didalam kejadiannya ye.. selamat mencuba.. ☺️.

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan.